Echo’s bij de huisarts

 

 

 

 

Echo’s bij de huisarts

De huisartsenpraktijk biedt steeds meer mogelijkheden. Zo heeft de HOED sinds een half jaar de beschikking over een echoapparaat. Daarmee kan de huisarts vaak snel geruststellen of snel doorverwijzen.              

     

Een huisarts stelt een diagnose aan de hand van een gesprek met de patiënt en een onderzoek. Maar bij sommige klachten is het niet duidelijk wat er aan de hand is. Pijn in de buik? Zouden dat galstenen kunnen zijn? een knobbeltje in de borst? Misschien een cyste? Echografisch onderzoek kan hierbij uitkomst bieden zonder dat een patiënt meteen doorverwezen hoeft te worden. Echo-onderzoek voorkomt zodoende hoge medische kosten. Het is snel en veilig en het kan een patiënt ook snel geruststellen als er niets aan de hand is.

De HOED heeft om die reden een echoapparaat aangeschaft. Huisartsen Marissa Sweers en Pascale Haertlein hebben het afgelopen jaar een intensieve opleiding gevolgd om met het aangeschafte apparaat te kunnen werken.

Daarbij leerden ze vaardigheden in het bedienen van het apparaat en de herkenning van de beelden. Marissa: ‘Je moet anders kijken naar anatomie omdat het perspectief heel belangrijk is. Waar kijk je tegenaan, vanuit welke hoek? Wij hebben leren zien wanneer iets afwijkt van het normale beeld.’ Komt bijvoorbeeld iemand in de praktijk met klachten van buikpijn bij een spiraaltje, dan kan het zijn dat het spiraaltje niet goed zit. Met een echo is dat snel te zien. ‘Dat wil niet zeggen dat we elke keer na het plaatsen van een spiraaltje een echo maken’ zegt Marissa. ‘Als je dat vroeger niet deed, waarom zou je dat dan nu wel doen. Je moet daarin wel zuiver blijven.’ Aanvallen van pijn in de buik kunnen het gevolg zijn van een niersteentje. Ook dat is op een echo goed te zien. Het is tamelijk onschuldig en de huisarts zal dan in eerste instantie adviseren om even af te wachten, omdat je een niersteentje vaak vanzelf uit plast. Ook voor mensen met een verwijde aorta kan het echoapparaat van de huisartsenpraktijk uitkomst bieden. Zij gaan nu vaak ieder jaar bij de chirurg langs, vertelt Marissa. ‘Vooral voor mensen die minder mobiel zijn, is het fijn te weten dat ze ook bij ons de controle kunnen laten doen.’

Wat doet een echo?

Iedereen kent de echo als eerste babyfoto. Tijdens de zwangerschap is het maken van echo’s inmiddels heel gebruikelijk. Soms met een medisch doel, maar vaak ook voor de lol, de pretecho.

Echografie maakt gebruik van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en die reflecteren op de grensvlakken tussen zachte en harde structuren. De techniek stelt medici in staat om organen te zien en zo de grootte, structuur en de eventuele afwijkingen in beeld te brengen. Met name de organen in de buik zijn geschikt voor echografie, zoals de lever, de alvleesklier, de milt en de blaas. Maar ook een deel van de prostaat is in beeld te brengen en baarmoeder en eierstokken. Om deze laatste goed te zien, is een gynaecologische echo nodig. Dat is een inwendige echo. Het echoapparaat heeft daarom ook verschillende zogenaamde transducers waarmee de beelden gemaakt worden. Voor de gynaecologische echo’s is een aparte opleiding nodig. De twee huisartsen in de HOED hebben ook die gevolgd.

Echo in de fysiotherapie

Echografie is niet alleen voor huisartsen interessant, maar ook voor fysiotherapeuten. Met echografie kunnen opnamen gemaakt worden van het houdings- en bewegingsapparaat. Dat wil zeggen van pezen, spieren, banden en slijmbeursen. Zo kunnen onder meer zwellingen en ontstekingen in beeld gebracht worden. De twee Monnickendamse fysiotherapiepraktijken maken gebruik van het echoapparaat van de HOED. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld zien of er sprake is van een slijmbeursontsteking, peesletsel en in welke fase van herstel dat zich bevindt. Dat heeft dan weer consequenties voor de prognose en het behandelplan, vertelt fysiotherapeut Wouter Molenaar.

 

Echospreekuur

Marissa Sweers en Pascale Haertlein maken de echo’s voor alle huisartsen van de HOED. Dit doen zij op dinsdagochtend (Pascale) en op vrijdagmiddag (Marissa) en alleen op indicatie van de huisarts. Een consult duurt ongeveer drie kwartier. Op vrijdagochtend maakt fysiotherapeut Wouter Molenaar dan de Fysiogroep Waterland echo’s en op dinsdagmiddag Aldo Ottens van de Fysiotherapiepraktijk Ooster Ee.