Assistentes ondersteunen de huisarts


 

 

 

 

Assistentes ondersteunen de huisarts

Doktersassistentes Anne Martijn en Rineke Uitslager zijn bijna klaar met hun opleiding SOH, Spreekuurondersteuner Huisarts. Zij zijn dan bevoegd om eenvoudige handelingen zelfstandig uit te voeren. Hoe werkt dat in de praktijk?

Nu al handelen doktersassistentes eenvoudige klachten af, zoals een bloedneus of een eenvoudige brandwond. Dat scheelt tijd op het vaak overvolle spreekuur van de huisartsen. Het zijn vaak ook klachten waar patiënten voor binnenlopen, omdat ze onmiddellijk geholpen moeten worden.

Anne en Rineke volgen de tamelijk nieuwe opleiding voor spreekuurondersteuner. De theorie- en praktijklessen hebben ze afgerond en het examen gehaald. Nu zijn ze nog bezig met hun stage. Iedere handeling die ze voortaan zelfstandig mogen doen, moeten ze in hun stage minimaal drie keer hebben gedaan. Daarna mogen ze zich spreekuurondersteuner noemen.

Als spreekuurondersteuner zijn ze nog beter toegerust om zonder tussenkomst van de huisarts bepaalde klachten af te handelen. Rineke: ‘De huisarts moet de behandeling wel altijd fiatteren.’ Anne vult aan: ‘Dat betekent dat wij na een consult in de agenda zetten wat we gedaan hebben en wat ons advies is. Binnen een uur controleert de huisarts dat.’ Voorbeeld van een dergelijke klacht is keelpijn. Tot nu toe gingen patiënten met keelpijn uitsluitend naar de huisarts. Anne en Rineke hebben door hun opleiding meer kennis en achtergrond, zodat ze weten welke vragen ze moeten stellen voor een uitgebreide anamnese. Hoe ziet bij keelpijn een ernstige afwijking eruit en hoe een milde? Wanneer is het advies om paracetamol te slikken, veel te drinken of desinfecterende tabletten te nemen voldoende? En wanneer is de zwelling zo ernstig dat de huisarts ernaar moet kijken? Dat zijn vragen die de spreekuurondersteuners kunnen beantwoorden. Voor vijftien veel voorkomende klachten zijn protocollen ontwikkeld, waardoor de spreekuurassistentes weten hoe ze moeten handelen.

Vertrouwen

Rineke en Anne voelen zich door de opleiding veel meer toegerust om zelfstandig te handelen. Ze voelen zich zekerder en hebben meer zelfvertrouwen gekregen. Anne: ‘Aan de telefoon stel je ook vragen, doe je dus ook een anamnese. Maar dat stopt snel als je besluit dat een patiënt naar de huisarts moet.’ Rineke: ‘We behandelen nu ook al brandwonden bijvoorbeeld, maar vaak is het de huisarts die vertelt hoe we moeten verbinden. Nu kunnen we dat zelf. Wat blijft, is dat we ernstige brandwonden doorsturen naar de huisarts.’ De opleiding was hun eigen initiatief. Anne: ‘Hier op de Hoed wordt het enorm gestimuleerd om jezelf verder te scholen. Andere assistentes doen weer andere opleidingen, zoals bijvoorbeeld een opleiding dermatologie. Daarnaast hebben we praktijkondersteuners. Dat zijn mensen die helemaal gespecialiseerd zijn in bepaalde ziektebeelden.’

Anne is assistente van huisarts Bop Dijkstra, Rineke van Tony den Hollander. Dat betekent niet dat zij alleen voor deze twee huisartsen als spreekuurondersteuner gaan werken. Dat doen zij voor alle vier de huisartsenpraktijken. En ze doen het naast hun gewone werk. Ze blijven dus gewoon de telefoon opnemen, bloeddruk opnemen etc. Anne en Rineke schatten dat ze per dag zo’n vijf patiënten zullen zien die nu niet meer naar de huisarts hoeven. Dat vraagt wel om vertrouwen: het vertrouwen van patiënten dat ook spreekuurondersteuners professionals zijn en kennis van zaken hebben. En natuurlijk blijft de huisarts op de achtergrond meekijken.

Klachten die de spreekuurondersteuners afhandelen:

 • Allergische huidreactie
 • Bijtwond
 • Bloedneus
 • Brandwonden
 • Enkeldistorsie
 • Keelpijn
 • Plasklachten vrouw
 • Schaafwond
 • Scheur- en snijwond
 • Sinusklachten en verkoudheid
 • Tand door lip
 • Teenletsel
 • Tekenbeet
 • Wespen-, bijen -, insectensteek

Scholing bij DOKh

De meeste nascholingscursussen doen medewerkers van de huisartsenpraktijken in Monnickendam bij DOKh in Alkmaar. Zij zorgen voor nascholingen voor eerstelijns zorgverleners in de huisartsenpraktijk. Voor de opleiding Spreekuurondersteuner Huisartsen moeten Anne en Rineke iedere twee jaar opnieuw bijgeschoold worden. Zo houden ze hun kennis up to date.

 

Op deze pagina behandelen we steeds onderwerpen uit de huisartsenpraktijk. Veel informatie is ook te vinden op onze website www.huisartsenmonnickendam.praktijkinfo.nl