Darmkanker: het belang van vroeg


 

 

 

 

Darmkanker: het belang van vroeg

Darmkanker komt veel voor en wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt. Daarom vindt er sinds een aantal jaren een bevolkingsonderzoek plaats naar darmkanker bij iedereen tussen 55 en 75 jaar. En het helpt, vertelt huisarts Bop Dijkstra.

Bij mannen is prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker, bij vrouwen borstkanker. Maar bij mannen en vrouwen samen is het  darmkanker. Per jaar krijgen 13.000 mensen darmkanker. Een op de twintig Nederlanders krijgt ermee te maken. Veertig procent daarvan overlijdt binnen vijf jaar. Meestal zijn dat mensen van 55 jaar en ouder. Darmkanker ontstaat uit een poliep, een uitstulping van cellen van het slijmvlies aan de binnenkant van de dikke darm. Er kunnen na verloop van tijd kwaadaardige cellen in ontstaan. Deze vermeerderen zich en uiteindelijk groeit deze tumor door de darmwand. Dit geeft pas laat klachten en daarom duurt het vaak lang voordat darmkanker ontdekt wordt. Bloed in de ontlasting is een symptoom, maar als de tumor hoog in de darm zit dan is het bloed al afgebroken en voor het oog niet meer zichtbaar in de ontlasting. Ook andere symptomen zijn vaak niet duidelijk. Dat is de reden dat drie jaar geleden het bevolkingsonderzoek is ingesteld. De kans op overleven is namelijk 94 procent als darmkanker in het eerste stadium wordt ontdekt, tegen 8 procent in een veel later stadium. Bop Dijkstra is blij dat er veel gebruik gemaakt wordt van het bevolkingsonderzoek. Hij ziet dat het ook daadwerkelijk vroegtijdig darmkanker of voorstadia ontdekt. Bij het bevolkingsonderzoek wordt ontlasting onderzocht op bloedsporen. Een poliep geeft namelijk bloedverlies. Niet continu en daarom vindt het onderzoek iedere twee jaar opnieuw plaats. Als er bloedsporen gevonden worden, zit er vaak inderdaad een poliep. In sommige gevallen is er slechts sprake van een ontsteking of een andere niet-kwaadaardige oorzaak. Wordt er bloed gevonden in de ontlasting dan krijgen mensen een oproep voor een darmonderzoek, een coloscopie. Met een scoop (camera) wordt de binnenkant van de dikke darm bekeken. Worden er poliepen gevonden dan worden die meteen weggehaald en onderzocht.

Die poliep hoeft niet altijd kwaadaardig te zijn, maar preventief weghalen voorkomt dat ze uitgroeien tot een tumor. Onderzoek en het weghalen gebeurt dus in een keer. Dat is een voordeel. Niet twee keer een vervelende ingreep.

Wordt er darmkanker geconstateerd dan is de behandeling afhankelijk van het stadium en de lichamelijke conditie. Het varieert van een operatie, medicijnen tot een bestraling. Ook het aanleggen van een stoma, een kunstmatige uitgang via de buik, kan onvermijdelijk zijn als de tumor aan het eind van de darm zit. Darmkanker is een ingrijpende ziekte. En de huisartsen roepen dus iedereen op om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.

Klachten die wijzen op darmkanker:

  • Bloed en/of slijm bij de ontlasting
  • Veranderde ontlasting: dunner, dikker, vaker of minder vaak naar de wc
  • Afvallen bij normaal eten of minder zin in eten
  • pijn in de buik

Ga met deze klachten naar de huisarts, vooral als u boven de 55 jaar bent.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is er voor mensen van 55 tot en met 75 jaar. Zij krijgen daarvoor een uitnodiging. Meedoen is gratis en vrijwillig. Het onderzoek gebeurt thuis met een ontlasting test. U stuurt een buisje met wat ontlasting op. In een laboratorium word gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Binnen twee weken krijgen deelnemers de uitslag. Is er bloed in de ontlasting gevonden dan wordt u uitgenodigd voor nader onderzoek. Bloed kan ook komen van bijvoorbeeld aambeien, een scheurtje bij de anus, een maagzweer of een darmontsteking. Om te ontdekken wat er precies aan de hand is, is er darmonderzoek nodig. Dat onderzoek vind plaats in het ziekenhuis, na laxeren en met een klein roesje. Vanuit de anus word de dikke darm tot aan de blinde darm bekeken.

Huis aan het Water

De huisartsen van de HOED werken samen met het Huis aan het Water in Katwoude. Op deze prachtige plek met uitzicht over de Gouwzee kan iedereen terecht die te maken heeft (of heeft gehad) met kanker. Een plek om tot rust te komen, de balans terug te vinden of juist samen dingen te doen. Niet de ziekte, maar kwaliteit van leven staan er centraal. Men kan er terecht voor fysieke en psychische begeleiding, maar ook voor een kop koffie en een praatje. www.stichtinghuisaanhetwater.nl

Meer informatie: thuisarts.nl, spks.nl