Eczeem bij kinderen


Logo Stichting Monnickendam DEf

 

 

 

 

Eczeem bij Kinderen

De huid nog niet geschikt voor de wereld

Droge plekken op de huid, veel jonge kinderen hebben er last van. Soms al als ze pas drie maanden oud zijn. Huisarts Ilja Mooij van Marken vertelt wat er te doen is aan eczeem.

Constitutioneel eczeem wordt vaak als eerste geconstateerd op het consultatiebureau, vertelt Ilja Mooij. ‘Daar kleden ze baby’s uit en zien ze natuurlijk ook hoe de huid eruit ziet. Eczeem komt vanuit het lichaam zelf. De huid is niet geschikt voor de wereld, zeg maar. Nog niet, want eczeem wordt in de loop der jaren meestal minder. Tachtig procent van de kinderen groeit er overheen.’ Aanleg is een belangrijke oorzaak. Als ouders last hebben van allergieën is de kans groter dat hun kind dat ook heeft. Eczeem en aanleg voor allergie hebben namelijk met elkaar te maken, net als astma. Kinderen blijven vaak een gevoelige huid houden. Als ze gaan voetballen, krijgen ze bijvoorbeeld eczeem van hun scheenbeschermers.

Ilja MooijBadje

Baby’s vinden het heerlijk om in bad te gaan. En ouders genieten daar weer van. Toch is dat het eerste wat artsen afraden bij eczeem: te veel badderen. Niet vaker dan twee of drie keer in de week, niet te warm (handwarm ofwel 37 graden is meer dan genoeg) en niet te lang. De huid van een kind met eczeem kan namelijk minder goed water vasthouden en droogt sneller uit. Ilja Mooij: ‘Eczeem begint vaak op de wangen en de strekzijde van de armen. Als kinderen ouder worden, zie je het vaak in de ellenbogen en de knieholtes. Het kan leiden tot veel onrust bij baby’s. Krabben, slecht slapen. Het heeft ook invloed op sociaal gebied. Hoewel eczeem niet besmettelijk is, ziet een baby er minder aantrekkelijk uit. Bovendien kunnen er infecties door bacteriën ontstaan.’

Aan ouders de taak om de huid goed te verzorgen. Met badolie in het badwater en na het afdrogen insmeren met een vette creme. Bij mild eczeem is dat voldoende. Daarmee komt de huid tot rust. Bij heftiger eczeem is het soms nodig om een hormooncrème te gebruiken. De huisarts kan die voorschrijven. Daarnaast blijft het nodig om een vette crème te gebruiken. Ilja: ‘Eczeem kan goed tot rust komen. Het gaat erom de huid goed vet te houden. Hormoonzalf gebruiken we tijdelijk. Niet dat hormoonzalf invloed heeft op de groei van kinderen, wat sommige mensen denken. Maar de huid kan er bijvoorbeeld wel dunner van worden. Daarom raden wij mensen aan om niet uit eigen beweging een herhaalrecept te vragen. Het is altijd goed om in overleg met de huisarts te kijken of de hormoonzalf nog nodig is.

Voorkom krabben 

Eczeem jeukt. Baby’s gaan daardoor automatisch krabben. Maar krabben verergert het eczeem en verhevigt de jeuk juist. Ouders wordt daarom geadviseerd om de nagels kort te houden. Ook kunnen ze hun kind wantjes of sokjes om de handen doen of de uiteinden van de mouwen dicht maken. Ook afleiding kan helpen op een een  krabmoment, bijvoorbeeld door voor te lezen of een spelletje te doen. Luchtige kleding van katoen is minder broeierig en zorgt daardoor voor minder jeuk dan bijvoorbeeld wol of kunststof.

Zalf

Een neutrale zalf of crème, zonder parfum, voorkomt uitdrogen van de huid. Voorbeelden zijn:

  • Cetomacrogol zalf of crème
  • Lanette zalf of crème
  • Vaselinecetomacrogolcrème
  • Vaselinelanettecrème
  • Koelzalf (unguentum leniens)
  • Paraffinevaseline

Probeer ze uit en kijk welke het beste werkt en het fijnste smeert. Daarnaast kan de huisarts tijdelijk een crème met corticosteroïden voorschrijven. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen ook goed tegen de jeuk.

Huiduitslag

Voeding is zelden de oorzaak van eczeem. Een koemelkallergie kan ook huiduitslag tot gevolg hebben, maar is geen eczeem. Een kind heeft daarbij ook piepende longen. Ook smetplekjes achter de oren of in de ellenbogen hebben niets met eczeem te maken. Daarvan is een schimmelinfectie de oorzaak. Goed drooghouden is dan het advies.

Meer informatie: thuisarts.nl