De Fitte Senior helpt ouderen vitaal de komende winter door


Logo Stichting Monnickendam DEf

 

 

 

Uniek trainingsprogramma bij Fysiogroep Waterland

De Fitte Senior helpt ouderen vitaal de komende winter door

Voor ouderen die de aanstaande wintermaanden fit en vitaal willen doorkomen, heeft Fysiogroep Waterland een nieuw programma samengesteld waarin volop aandacht wordt besteed aan conditie, kracht en balans; de ingrediënten voor ouderen om goed voorbereid en met meer zelfvertrouwen de donkere dagen tegemoet te treden. Het programma, heel toepasselijk ‘De Fitte Senior’ genoemd, bestaat uit 10 bijeenkomsten op de vrijdagmiddag van 13.30 tot 14.30. De invulling van die bijeenkomsten wordt verzorgd door de fysiotherapeuten Jos Kooistra en Gea Porsius in de praktijk van Fysiogroep Waterland.

gea-porsius

‘Wat we veel zien ‘zegt Gea, ‘is dat ouderen afhaken als bepaalde activiteiten hen zwaar beginnen te vallen. Dan stoppen ze bijvoorbeeld met ouderen gymnastiek, terwijl doorzetten en blijven bewegen uiteraard een veel betere optie is. Met de Fitte Senior hopen wij ouderen te bereiken die zich realiseren dat ze steeds minder zijn gaan doen om hun conditie een beetje op peil te houden. Jos en ik hebben de juiste oefeningen bij elkaar gezocht en een aantrekkelijk trainingsprogramma opgezet, waar iedereen van rond de 70 jaar en ouder aan mee kan doen’. ‘Wij gaan vitaal de winter door’, dat moet het streven zijn en Jos en ik dragen daar graag de handvaten voor aan’.

 

Conditie opbouwen, behouden en krachtiger worden zijn belangrijke peilers van De Fitte Senior. Uiteraard is er ook veel aandacht voor evenwicht en balans. Op oudere leeftijd neemt immers de spierkracht af waardoor het opvangen van evenwicht stoornissen wordt bemoeilijkt. Omdat er een verhoogd risico is op vallen, zijn ouderen ook vaak bang om de deur uit te gaan. Daardoor zijn ze minder actief en gaan niet meer alleen de straat op. “Met als gevolg dat ouderen te weinig aan lichaamsbeweging gaan doen, “zeggen Jos en Gea. “Daardoor verminderen conditie en balans en neemt het risico om te vallen of te struikelen alleen maar toe.” Ouder worden gaat helaas vaak gepaard met een afname van spiermassa en inspanningscapaciteit. Dit leidt tot verlies aan spierkracht en dat kan in het dagelijks leven voor de nodige moeilijkheden zorgen…

senior-bewegenOpstaan uit een stoel wordt lastiger, maar ouderen kunnen ook moeite krijgen met traplopen, het dragen van zware voorwerpen, met het openen va flessen enzovoorts. Echter is op iedere leeftijd spierkracht en conditie train baar. “Dagelijkse activiteiten vragen dus grotere inspanningen van ouderen,” leggen Jos en Gea uit, “dat verklaart ook waarom men sneller vermoeid is in vergelijking met vroeger. De Fitte Senior bevat tal van oefeningen die helpen dergelijke ongemakken tegen te gaan. Wetenschappelijk is al lang aangetoond dat regelmatig fysiek actief zijn een positief effect heeft op zowel de spiermassa als op het afweersysteem bij ouderen. Kortom, redenen genoeg voor ouderen om zich aan te melden.”

Wie zich aanmeldt voor De Fitte Senior, krijgt voordat de eerste bijeenkomst begint een persoonlijke intake met Jos Kooistra en/of Gea Porsius. “Tijdens deze intake wordt gekeken of ons nieuwe programma bij deze meneer of mevrouw past. Is dat het geval, dan is hij of zij van harte welkom.”

In totaal kunnen negen personen deelnemen aan De Fitte Senior. De totale kosten voor de intake en cursus bedragen € 99.00. Aanmelden kan via 0299-653499 of info@fysiogroepwaterland.nl

fysiogroep-waterland-senior