Oorontsteking: je groeit er overheen


 

 

 

 

Oorontsteking: je groeit eroverheen

Oorontsteking is vooral een kinderkwaal. Meestal onschuldig, maar wel pijnlijk. Hoe ontstaat het en wat kun je er aan doen?

Weinig volwassenen hebben last van oorontsteking, kinderen des te meer. Dat komt omdat de anatomische verhoudingen bij kinderen anders zijn dan bij volwassenen, zo vertelt huisarts Bop Dijkstra. De buis van eustachius is nog nauw, dus gaat eerder dicht zitten. Bijvoorbeeld als bij een verkoudheid het slijmvlies opzwelt. Als kinderen ouder worden, komt dat minder snel voor, omdat de buis wijder is geworden. Bovendien verdwijnt bij kinderen tussen 13 en 15 jaar de neusamandel. Als de neusamandel bij de ingang ontstoken is, kan dat ook zorgen voor afsluiting.

Er zijn twee soorten oorontstekingen: van het binnenoor en van de gehoorgang. Een ontsteking van het binnenoor ofwel middenoorontsteking ontstaat door een dichtzittende buis van Eustachius. In de daardoor afgesloten ruimte kunnen bacteriën groeien, omdat het afweersysteem daar niet goed bij kan. Daardoor ontstaat pus: bacteriën met hun afvalstoffen en witte bloedcellen. Het gevolg daarvan is druk  op het trommelvlies en dat veroorzaakt veel pijn. Door de druk kan het trommelvlies scheuren. Dat is dan weer een goed teken, want daarmee verdwijnt de druk en dus ook de pijn. De ruimte is weer open en het lichaam lost het verder zelf op. Het trommelvlies is een soort huid en geneest gemakkelijk. Meestal is het binnen twee weken weer dicht. Een gescheurd trommelvlies is dus niet erg. Het trommelvlies hoeft niet te scheuren. Soms wordt het lichaam de infectie de baas. Als het trommelvlies stuk is, kan er vocht uitkomen. Dat heet een loopoor. Het vocht ofwel de pus is vaak alleen te zien aan korstjes in het oor of op het kussen. Het kan zijn dat er wat bloed bij zit, maar dat is niet erg.

Gehoorgangontsteking

Naast de middenoorontsteking is er de gehoorgangontsteking. De gehoorgang loopt van het oor tot het trommelvlies. De ontsteking ontstaat door irritatie van de huid en geeft een branderig gevoel. Het kan veroorzaakt worden door eczeem of door een fanatieke bacterie. Middenoorontsteking ontstaat vaak in de winter wanneer verkoudheidsvirussen rondwaren. Een gehoorgangontsteking is vooral een zomerkwaal. Zwemmen in warme landen in slecht onderhouden zwembaden kunnen bijvoorbeeld de oorzaak zijn van ontstekingen aan de gehoorgang. De zwelling in de gehoorgang zorgt voor pijn. Het kan behandeld worden door bacterie remmende en zwelling verminderde oordruppels. Soms is het innemen van antibiotica nodig. Meestal geneest een gehoorgansontsteking binnen één tot drie weken.

Buisjes en amandelen knippen

Als kinderen vaak oorontstekingen hebben en daardoor lang slecht horen, besluit de keel-, neus- en oorarts soms om de neusamandel te verwijderen en buisjes te plaatsen. De buisjes zorgen ervoor dat het vocht weg kan uit de buis van Eustachius. Ze worden in het ziekenhuis geplaatst onder lichte narcose. Tegenwoordig worden er minder buisjes geplaatst dan vroeger. Het blijkt namelijk dat het niet veel helpt bij taalachterstanden door slecht horen. Datzelfde geldt voor het verwijderen van neusamandelen.

Oorpijn bij volwassenen

  1. uitwendige gehoorgang
  2. trommelvlies
  3. gehoorbeentjes
  4. gehoorbeentjes
  5. gehoorbeentjes
  6. middenoor
  7. evenwichtsorgaan
  8. buis van Eustachius
  9. slakkenhuis
  10. gehoorzenuw


Oorontstekingen bij volwassenen komen niet veel voor. Sommige mensen hebben er echter chronisch last van. Daar is niet zoveel aan te doen. Wel kunnen ze met een neusspray, zoals Otrivin, proberen om de doorgang naar de neus goed open te houden. Dat mag niet langer dan een week. Ook mensen die veel last hebben van hun oren wanneer ze vliegen, kunnen daar baat bij hebben. Meer informatie over oorontstekingen?

zie  www.thuisarts.nl