Stoppen met Roken


Logo Stichting Monnickendam DEf

 

 

 

 

Stoppen met roken: Zelden eerste keer raak.

Wie wil stoppen met roken en daar hulp bij nodig heeft, kan terecht op de huisartsenpraktijk, bij de praktijkondersteuners. Een poging om te stoppen heeft altijd zin, zeggen zij. Ook al heb je het al diverse keren geprobeerd.

Jenneke van Ravenswaaij, Vera Karlas en Shantoshi Bakker zijn de praktijkondersteuners die rokers helpen bij het stoppen. Roken is de belangrijkste veroorzaker van longkanker, maar dat niet alleen. Rokers lopen ook meer risico op andere vormen van kanker, luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten en impotentie. Daarom besteden huisartsen er op hun spreekuur regelmatig aandacht aan. Huisarts Marissa Sweers: ‘je moet het alleen niet te beladen maken, want anders komen patiënten niet meer terug.’ Jenneke van Ravenswaaij: ‘als het de eerste keer niet lukt om te stoppen, voelen mensen zich soms schuldig. Maar dat is onterecht. Sommige mensen hebben meerdere pogingen nodig. gemiddeld drie. Dus het heeft altijd zin om het opnieuw te proberen. Bovendien moet je je bedenken dat rokers ook door de industrie verslaafd zijn gemaakt.’ Stoppen heeft altijd zin. vera en jen Na een aantal jaren gestopt te zijn is je risico op genoemde ziektes een stuk afgenomen. De praktijkondersteuners kijken naar het cholesterolgehalte, de bloeddruk en soms doen ze ook een longfunctietest wanneer rokers zich bij hen melden. Allerbelangrijkste is de motivatie. Jenneke: ‘We vragen altijd welk cijfer geef je je motivatie om te stoppen en welk cijfer de kans dat het je lukt. Als daar een groot verschil tussen zit, gaan we op zoek naar de belemmerende factoren. Waarom denk je dat het je niet gaat lukken? En wat kunnen we daaraan doen? Vervolgens maken we een stappenplan.’ Als de motivatie onvoldoende is, adviseren de praktijkondersteuners ook wel eens om nog te wachten. ‘We kunnen nicotine vervangende middelen inzetten en medicatie, maar daarmee alleen lukt het niet. Het is geen tovermiddel’, zegt Jenneke. ‘De meeste mensen die zich melden bij de praktijkondersteuners zijn veertigplussers. Dat komt omdat mensen vaak pas op oudere leeftijd klachten krijgen die met het roken te maken hebben, bijvoorbeeld benauwdheid en impotentie.’ Daarnaast ziet ze ook wel eens jonge astmapatiënten die moeten stoppen. En vaak  proberen ze de hele familie van een roker mee te krijgen. Jenneke: ‘Het is ontzettend fijn om mensen hierbij te kunnen helpen. En helemaal als het lukt.’

stoppen_met_roken_5316-bigNederland stopt met roken

In tabaksrook zitten meer dan vierduizend chemische stoffen, waarvan er zeker veertig kankerverwekkend zijn. Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter laten dat in hun boek “Nederland stopt met roken” heel beeldend zien. Beiden zijn bekend door hun televisieoptredens en het boek is een bestseller. Praktijkondersteuner Jenneke van Ravenswaaij laat het boek altijd zien. ‘Veel mensen motiveert het. Soms helpt het hen om het erbij te pakken wanneer ze heel erg zin in een sigaret hebben. Dat duurt zo’n drie minuten, weten we. Daarom geven we van te voren tips om die drie minuten door te komen. Het boek pakken is een van de opties, maar het kan ook helpen om iemand te bellen of wat te eten.’

Kosten 

De meeste verzekeringen vergoeden de behandeling, nicotine vervangende middelen en medicatie. Maar de vergoedingen zijn wel verschillend per verzekeringsmaatschappij. Informeer dus altijd eerst bij uw zorgverzekering. Maar of de verzekering vergoedt of niet, doorroken is altijd duurder. Wie vijf sigaretten per dag rookt, is in een jaar al 550 euro kwijt en in tien jaar dus 5.500 euro. Wie veertig sigaretten per dag rookt, laat 4500 euro per jaar in rook verdwijnen. In tien jaar kun je daar een luxe middenklasse auto voor kopen.

Stress

Veel mensen zijn opgelucht als ze niet langer meer aan sigaretten hoeven denken. Niet roken veroorzaakt stress, denken ze voorafgaand aan stoppen. Maar roken zelf blijkt ook stress te veroorzaken. Heb ik nog sigaretten in huis? Is de winkel nog open? Hoe lang duurt de voorstelling? Kan ik mijn kleinkinderen even alleen laten om buiten te roken? veel mensen realiseren zich dat pas als ze gestopt zijn. Bovendien voelen ze zich vaak fitter en proeven en ruiken beter.