Het Fitte Kind!

Logo Stichting Monnickendam DEf

Het Fitte kind

Kinderen met overgewicht vinden sporten vaak niet leuk. Terwijl het juist zo goed voor hen is. Sinds een aantal jaren bestaat daarom het project “Het Fitte Kind”. Een samenwerking tussen kinderfysiotherapeut, diëtist en orthopedagoog. Met als doel: plezier in bewegen en een kind dat goed in zijn vel zit.

Foto Mariët den Hartog, fysiotherapeutMariët den Hartog, kinderfysiotherapeut bij de Fysiogroep Waterland, nam zo’n zes jaar geleden het initiatief voor Het Fitte Kind, gericht op kinderen van acht tot zestien jaar. ‘Overgewicht hebben is voor kinderen heel vervelend ‘vertelt ze. ‘Ook emotioneel. Kinderen worden er vaak mee gepest. Daarom richten we ons niet alleen op bewegen en gezond eten, maar ook op de sociaal-emotionele kant van overgewicht’.

Om die reden werken diëtist Anita Tump, orthopedagoog Sara Heunen-den Hartog en Mariët nauw samen in Het Fitte Kind. Ook de ouders hebben een belangrijke rol. Veranderingen maken in eet- en beweegpatroon kunnen kinderen niet op eigen houtje. Daar moeten ouders een handje bij helpen. Ook zij krijgen daarom voorlichting.

Blijven bewegen

‘De fitheid stimuleren is het eerste doel, daarna volgt het afvallen’, vertelt Mariët. ‘Dat benadrukken we bij de start, anders wordt het een teleurstelling als het afvallen niet meteen lukt. Het gaat ons om het bewust worden. Om fit te zijn, hoef je niet dun te zijn. Plezier staat voorop. We willen graag dat kinderen blijven bewegen, ook als ze bij ons gestopt zijn, dat ze dan bijvoorbeeld op een sport gaan. In ieder geval dat ze prettig in hun vel zitten.’

Sportschool

Het programma gaat uit van drie maanden, maar er zijn kinderen die jaren gebruik blijven maken van de kinderfitness die Mariët biedt. Maar dit is dan wel een “sportschool” met professionele begeleiding. ‘Kinderen zijn nog in de groei, dan kun je niet zomaar met zware gewichten aan de gang gaan op een sportschool’, zegt Mariët. Twee keer per week trainen twee groepjes van ongeveer acht kinderen samen, tevens onder begeleiding van kinderfysiotherapeut in opleiding, Ellen Zutphen. Een groepje met kinderen in de basisschool leeftijd en een groepje middelbare scholieren. De kinderen komen uit heel Waterland, verwezen door huisartsen, kinderartsen, schoolartsen of via mond-tot-mond reclame. ‘Overgewicht blijkt nog steeds een taboe’ vertelt Mariët. ‘Terwijl preventie veel problemen kan voorkomen. En kinderen zitten tegenwoordig heel veel. Zestig tot negentig minuten bewegen per dag, dat zou ieder kind moeten doen’.

FOTO DIETISTE

Bewegen

Het programma van Het Fitte Kind bestaat uit een intensief beweegprogramma op controle van de hartslag. De oefeningen variëren met de leeftijd van de groep. De jonge kinderen doen vooral leuke renspelletjes of spelletjes in tweetallen. Plezier staat voorop, want het is de bedoeling dat kinderen ervaren dat bewegen leuk kan zijn.

De kinderen komen twee keer in de week, op maandag en woensdag naar Fysiogroep Waterland. Thuis doen ze één keer in de week een activiteit van minstens een half uur. Met behulp van de huiswerkkaart leggen ze dat vast. Dat kan bijvoorbeeld een flinke strandwandeling zijn, touwtje springen of fanatiek dansen in de huiskamer. Ze hoeven er niet voor naar een sportclub. Wel wordt de medewerking van de ouders gevraagd. Zij houden in de gaten of het ook gebeurt en tekenen de kaart af. Ze doen zoveel mogelijk mee. Zo wordt er gewerkt aan een actieve levensstijl van het hele gezin.

Multidisciplinaire samenwerking

Diëtiste Anita praat ouders bij over gezonde voeding, Het is belangrijk dat de ouders op één lijn zitten, ook als ze gescheiden zijn. Zij moeten er ook voor zorgen dat ongezonde voedingsmiddelen niet zomaar voor het grijpen liggen. Ook een rondleiding door de supermarkt staat op het menu om nog eens te kijken welke producten wel en welke minder in een gezond eetpatroon passen.

Orthopedagoog Sara heeft gedurende het programma regelmatig contact met kind en ouders voor de psychologische ondersteuning. Ze gaat op speelse en creatieve wijze het contact met het kind aan. Problemen op het gebied van bijvoorbeeld zelfvertrouwen, worden effectief aangepakt. Het doel van Het Fitte Kind is tenslotte om ervoor te zorgen dat het kind niet alleen fysiek, maar ook mentaal goed in zijn vel zit.

Inschrijven

Het Fitte Kind is een doorlopend programma. Kinderen kunnen dus op elk moment instappen. Interesse?

Neem contact op met Mariët of Ellen op telefoonnummer:

0299-653499 of via m.den.hartog@fysiogroepwaterland.nl