Huidspreekuur in de HOED

Logo Stichting Monnickendam DEf

Speciaal huidspreekuur in de HOED

In één maand telde de HOED 160 verzoeken om naar een plekje op de huid te kijken. Dat was de aanleiding om een speciaal spreekuur voor huidklachten in het leven te roepen. En praktijkondersteuner en twee assistenten zijn ervoor in opleiding.

Foto Tony den HollanderDokter, kunt u ook nog even kijken naar dit plekje? Een dergelijke vraag wordt de huisarts vaak gesteld. Meestal bij de deur, op weg naar buiten. Vaak komen patiënten voor iets anders. Dat plekje kan dan meteen bekeken worden. Huisarts Tony den Hollander: ‘Dat is lastig, omdat je eigenlijk niet alleen dat ene plekje, maar ook eventuele andere plekjes wil bekijken. Daar is dan eigenlijk geen tijd meer voor.’

Ervoor terugkomen schiet er bij veel mensen bij in. Hoewel de huisartsen wel zien dat mensen beter weten dat de huid een belangrijk orgaan is. ‘Het grootste orgaan’ zegt Tony den Hollander. Het gat in de ozonlaag heeft hen bovendien bewust gemaakt van de risico’s van veel zonnen. Ze kennen allemaal verhalen over hoe onschuldig lijkende moedervlekken toch een melanoom blijken te zijn.

Huidspreekuur

Daarom is er in de HOED op woensdagochtend tegenwoordig een speciaal huidspreekuur. Dit is uniek in Nederland en de huidartsen, met wie wordt samengewerkt, zijn er erg blij mee. Zij besteden hun tijd het liefst aan meer ingewikkelde huidproblemen. Meestal zijn de plekjes waarmee patiënten komen onschuldig. Ze kunnen indien gewenst eenvoudig verwijderd worden; eruit gesneden, met stikstof behandeld, afgeschraapt of met een speciale créme behandeld worden. Dat gebeurd als ze hinder veroorzaken of uit esthetische overwegingen. Zitten ze op moeilijke plaatsen, bijvoorbeeld vlak onder het oog of op de neusvleugel, dan wordt een patiënt doorgestuurd naar de dermatoloog.

Twijfel

Bij twijfelgevallen halen de arts of assistente een stukje weg, een biopt, en sturen dat naar een patholoog-anatoom. Het duurt ongeveer tien dagen voordat daar  een uitslag van binnen is. Onder de microscoop worden de cellen gekleurd om ze zo beter te kunnen bekijken en dus een betere diagnose te kunnen stellen. Dat er sprake is van een gevaarlijke melanoom komt niet zo heel vaak voor. In een praktijk van 11.000 mensen, zoals de HOED, een paar keer per jaar.

Alleen

Nu nog doen de huisartsen het speciale huidspreekuur samen met de praktijkondersteuner en de assistenten. Binnenkort kijken ze alleen nog naar de bijzondere gevallen en doen de praktijkondersteuner en de assistenten het spreekuur volgens een gestandaardiseerde methode. In opleiding zijn daarvoor praktijkondersteuner Caroline Zuiker en assistenten Eline Doeve en Anouk de Koning.

Huidkanker: verschillende vormen

-Actinische Keratose wordt beschouwd als het voorstadium van huidkanker. Het zijn ruw aanvoelende, schilferende plekjes op de huid. De plekjes zijn lichtrood tot roodbruin gekleurd met een ruw witgeel oppervlak. Ze worden meestal behandeld met stikstof.

-Basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die vrijwel nooit uitzaait en daarom zelden levensbedreigend is. Er bestaan verschillende vormen van. Meestal wordt een dergelijk plekje weggesneden.

-Plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker. Het ontstaat in de opperhuid en kan soms doorgroeien naar de lokale lymfeklieren. Ook het plaveiselcelcarcinoom wordt chirurgisch verwijderd.

-Melanoom uit zich meestal als een donker gekleurde moedervlek. Het is de meest bedreigende vorm van huidkanker, omdat relatief snel uitzaaiingen ontstaan. Als een moedervlek een melanoom blijkt te zijn, wordt hij altijd in twee sessies eruit gesneden door de huisarts of bij een grotere door een chirurg.

Wanneer naar de huisarts?

Een moedervlek is een ophoping van bruine kleurstof in de huid. Wanneer ga je met een moedervlek naar de huisarts? Het antwoord kennen de meeste mensen wel. Als een moedervlek jeukt, gemakkelijk gaat bloeden en/of van vorm of kleur verandert. Sommige mensen lopen meer risico op melanomen, bijvoorbeeld met huidtypen die snel verbranden in de zon, zoals roodharigen. Ook mensen met veel moedervlekken doen er goed aan om af en toe voor controle langs te gaan op het huidspreekuur, bijvoorbeeld eens per jaar.

Naar mate mensen ouder worden, neemt de kans op ouderdomswratten toe. In tegenstelling tot de gewone wrat zijn ouderdomswratten meer ovaal van vorm. Ze liggen op de huid als ingedroogde klei. De klassieke wrat is meer bloemkoolachtig. Wratten zijn honderd procent goedaardig. Alleen is soms de vraag; is dit wel of niet een wrat. Ook daar kan de huisarts uitkomst bieden. Je kunt ze weg laten halen, uit esthetisch oogpunt of omdat ze hinderlijk zijn, maar vaak keren ze ook weer terug.

Links

Meer weten over plekjes op de huid?

www.thuisarts.nl

www.nvdv.nl

www.kanker.nl