Uitnodiging gehad? Haal die griepprik

 

 

 

 

Uitnodiging gehad? Haal die griepprik

Iedereen die in aanmerking komt voor de griepprik krijgt een dezer dagen een uitnodiging. Toch komt de helft van de mensen niet. Waarom is het verstandig om bij de huisarts langs te gaan voor een inenting tegen griep?

De griepprik is een jaarlijks terugkerend onderwerp op deze gezond pagina. De griepprik is er voor kwetsbare mensen, ouderen boven de zestig of mensen met een ernstige, chronische ziekte van hart, vaten, longen of nieren, bijvoorbeeld COPD of astma. Als zij griep krijgen, is de kans op complicaties groter en ook kan hun ziekte erdoor verergeren. De huisartsenpraktijken selecteren hun pati├źnten op basis van hun medisch dossier, leeftijd en de medicatie die ze gebruiken. Toch zijn er nog steeds veel mensen die denken dat voor hen de griepprik overdreven is. De website Skepsis zette “Veertien domme redenen om hem niet te halen” op een rijtje. Met andere woorden: waarom is het verstandig om je te laten inenten tegen de griep? Hieronder de belangrijkste redenen.

Ik krijg griep van het vaccin: Onjuist. Het vaccin bestaat uit dode stukjes van virussen. Je kunt er geen griep van krijgen. Vaccins zijn geneesmiddelen voor gezonde personen, die om die reden nog strenger worden onderzocht dan geneesmiddelen voor zieken.

Ik krijg nooit griep: dus ik hoef geen griepvaccinatie. Dat is net zo slim als geen veiligheidsgordel in de auto dragen, omdat je nog nooit een frontale botsing hebt gehad.

Alleen oude mensen krijgen griep: Iedereen kan griep krijgen, maar sommige mensen zijn kwetsbaarder dan anderen: baby’s, ouderen en mensen met bepaalde ziekten.

Griep is helemaal niet zo erg. Een van de problemen met de term griep is dat dit woord wordt gebruikt voor allerlei virusziekten die koorts veroorzaken. Echte griep maakt slechts 10 tot 15 procent uit van alle griepachtige ziekten. Jaarlijks sterven er in Nederland honderden personen aan griep of mede als gevolg daarvan.

De griepvaccinatie is erger dan de ziekte. De ziekte waar het om gaat, bestaat uit minstens een week hoge koorts, ernstige spierpijn en een aanhoudende hoest.

Ik ben vorig jaar al inge├źnt, ik hoef dit jaar niet. De griepvirussen veranderen voortdurend. Elk jaar wordt gekeken naar de griep die in het Verre Oosten heerst en een paar maanden later naar het Westen komt. Daarop wordt het vaccin gebaseerd.

Ik heb een keer het griepvaccin gehad, en toen kreeg ik toch de griep. De kans om in het komende jaar griep te krijgen daalt van tien procent naar twee procent, niet naar nul. Misschien heb je griep gehad, misschien ook niet. Er zijn veel virussen die griepachtige verschijnselen (verkoudheid bijvoorbeeld) veroorzaken.

Wat is griep? Een paar dagen niet zo lekker, beetje verkouden, beetje hangerig? In de volksmond noemen we dat snel griep. Maar dat is het vaak niet. Griep komt door het griepvirus en is een besmettelijke ziekte die zich snel verspreidt.. Kenmerken van griep zijn verkoudheid, koorts, vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn.

Hoe werkt de griepprik? De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert. In de griepprik zit een vloeistof met daarin kleine onschadelijke stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Na de griepprik gaat uw lichaam afweerstoffen maken tegen deze griepvirussen. Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen om een griepvirus waarmee u besmet wordt onschadelijk te maken.

Data Griepprik

Zaterdag 28 oktober tussen 9.00 en 12.00 uur

Voor wie echt niet kan: Dinsdag 31 oktober en donderdag 2 november tussen 17.15 en 18.15 uur